Economia sociala si intreprinderile sociale reprezinta concepte aflate inca la inceput de drum pe piata din Romania, in timp ce la nivel international se poate vorbi despre o adevarata nisa de piata in acest domeniu.
Fie ca este vorba despre afaceri sociale dezvoltate in diferite domenii sociale sau de cooperative, intreprinderile sociale au o pondere semnificativa in economie in Occident. Spre exemplu, potrivit statisticilor Institutului de Economie Sociala (IES) cooperativele detin cote substantiale de piata in sectoare economice cheie in majoritatea statelor membre UE: agricultura (83% in Olanda, 79% in Finlanda, 55% in Italia si 50% in Franta), silvicultura (60% din piata in Suedia si 31% in Finlanda), sectorul bancar (50% in Franta, 37% in Cipru, 35% in Finlanda, 31% in Austria si 21% in Germania), comert (cooperativele de consum au o cota de piata de 36% in Finlanda si 20% in Suedia), farmacie si servicii medicale (21% in Spania si 18% in Belgia).
Amploarea intreprinderilor sociale in strainatate face din acesti actori economici adevarati jucatori pe piata fortei de munca. Acestea sunt capabile sa atraga talente, forta de munca inalt calificata si personal foarte specializat, de la egal la egal cu orice companie de pe piata. Iar studentii sunt in acest caz potentiale surse de angajati valorosi pentru intreprinderile sociale.
Este evident ca in toate timpurile, studentii au fost preocupati de viitorul carierei lor si de oportunitatile de a-si construi cariere de succes. In plus fata de acest lucru, tendinta actuala la nivel international este ca studentii sa fie in cautarea unei cariere care sa aiba un impact pozitiv in societate. Iar asta, nu poate sa fie decat un moment oportun de fructificat pentru intreprinderile sociale care sunt in cautare de forta de munca pregatita. In acest context, cum poate contribui sectorul social la cultivarea talentelor in randul viitoarelor generatii de studenti si mai ales de ce ar fi interesate intreprinderile sociale sa faca acest lucru? Raspunsul este simplu: studentii reprezinta o potentiala forta de munca inalt calificata, ce poate aduce un suflu nou in organizatie si care poate fi formata potrivit misiunii si valorilor fiecarei intreprinderi sociale in parte.
Pe de alta parte, de ce studentii ar trebui sa se uite la intreprinderile sociale ca la potentiali si totodata viabili angajatori? Raspunsul este si in acest caz, la fel de simplu. Potrivit studiilor internationale, in perioada actualei crize economice, la nivel international, intreprinderile sociale au creat mai multe locuri de munca si au inregistrat o cifra de afaceri mai mare decat IMM-urile din sectorul privat.
4 motive sa lucrezi cu studenti daca ai o intreprindere sociala
- Au inalta calificare. In facultate, studentii dobandesc abilitatile si cunostintele necesare pentru un loc de munca. Acestea pot fi folosite si cand e vorba de intreprinderi sociale. Pot fi creativi in dezvoltarea unui brand global in egala masura cum pot promova online o intreprindere sociala. De asemenea, au cunostinte atat din domeniul social (pentru a intelege cmportamentul clientilor) cat si de cercetare si analiza (pentru identificarea oportunitatilor de crestere).
- Sunt o investitie profitabila. Datorita nivelului ridicat de competente, abilitati si deprinderi, studentii reprezinta o investitie profitabila pentru intreprinderile sociale. Cei mai multi dintre ei sunt incantati sa lucreze intr-un mediu provocator unde isi dezvolta o cariera cu impact social.
- Vin cu o abordare inovatoare. Studentii pot aduce un suflu nou si o perspectiva unica in societate prin faptul ca sunt familiarizati cu cele mai recente inovatii in domeniul social.
- Au spirit antreprenorial in domeniul social. Multi studenti din strainatate isi pun bazele propriilor afaceri in domeniul social, vazand in acest lucru o optiune viabila de cariera. Acest lucru reprezinta o oportunitate excelenta pentru intreprinderile sociale de a colabora cu studenti care se afla la inceput de drum. (M.T.)